28 Mart 2015 Cumartesi

İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Zorunluluğu


Bilindiği üzere 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile zorunlu olan maddelerden biride iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu ;

C sınıfı bi uzman olarak sıkça sorulan bazı sorulara dayanakları ile cevap vermek istiyorum:

1. Uzman görevlendirme yükümlülüğü ne zaman başladı ? 

6331 sayılı kanun M6 / 1 /a  . fıkrasına  göre "Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir." hükmü 2013 ocak ayında yürülüğe girmiştir

Buna göre işyeri tehlike sınıfı "Tehlikeli" ve "Çok Tehlikeli" sınıfında yer alan işyerleri kendi sınıfına uyan bir uzman ile söleşme imzalaması gerekmektedir.

2. Az tehlikeli yerler için uzman bulundurma yükümlülüğü ne zaman başlayacak? 

Çalışan personel sayısı 50 veya daha az olan az tehlikeli yerler ve kamu kurumları için ise uzman bulundurma zorunluluğu 2016 temmuz ayında yürülüğe gidecektir. Ancak 10 kişinin altı az tehlikeli yerler için bu hüküm uygulanmayacaktır.

3. C sınıfı uzmanlar tehlikeli sınıfa bakabilirler mi? 

6331 geçiçi madde 4 ' e göre 2015 haziran ayına kadar (herhangi bir değişiklik olmaz ise) tehlikeli sınıftaki işyerlerine bakabilir.

4. Kanun ertelendi mi ?

Hayır . Kanun ertelenmedi sadece 50 personelden az çalışanı olan az tehlikeli ve kamu kurumları için uzman bulundurma yükümlülüğü 2016 temmuz ayına ertelendi . Diğer maddeler hala bütün işyerleri için geçerli. Son çıkan torba yasadan sonra ise 10 kişinin altı az tehlikeli yerler ise kanunun gerekliliklerini uzman tutmadan yapabilecek.




2 Yıllık çalışma hayatım boyunca uzmanla ilgili en çok sorulan 5 soruyu paylaşmak istedim.
Kazasız Günler Dilerim.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder